Strony

czwartek, 23 listopada 2017

Witamina B5 – zastosowanie, właściwości i źródła


Witamina B5, czyli kwas pantotenowy, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie.
Główną rolą witaminy B5 jest regulacja białek i tłuszczów w organizmie.
Skutkami niedoboru kwasu pantotenowego są zmiany skórne oraz zaburzenia układu nerwowego.
Jej dostępność w produktach żywnościowych jest bardzo szeroka.
Witamina B5 – właściwości
Bierze udział w przemianach związanych z gospodarką energetyczną w organizmie, m.in. w reakcjach utlenienia i syntezy kwasów tłuszczowych, co jest ważne szczególnie dla sportowców.
Witamina B5 uczestniczy też w syntezie cholesterolu, hormonów sterydowych (takich jak kortyzol, testosteron, estradiol, progesteron), neuroprzekaźników (serotoniny, dopaminy) oraz witaminy A  i D.
Bierze udział w regeneracji komórek skóry i błon śluzowych i uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał, będących częścią układu odpornościowego.
Wspomaga też proces pigmentacji włosów, dzięki czemu może zapobiec siwieniu.
Witamina B5 –  objawy i skutki niedoboru i nadmiaru
Objawami niedoboru witaminy B5 są przede wszystkim:
  • skurcze nóg
  • bóle mięśni i stawów, ich sztywność, zwłaszcza po przebudzeniu
  • wypadanie włosów i łysienie
  • pękanie skóry w kącikach ust (a u niektórych osób też w kącikach oczu)
  • kłopoty ze wzrokiem
  • uczucie zmęczenia, rozdrażnienia, odrętwienia
Na skutek znacznego rozpowszechnienia w produktach spożywczych nie obserwuje się u ludzi objawów braku tej witaminy.
Nadmiar przekraczający dawki terapeutyczne może powodować biegunki lub objawy uczuleniowe
Witamina B5 – Żródła
Można znaleźć ją w takich produktach jak:
  • drożdżach
  • chleb razowy
  • rośliny strączkowe
  • mleko
  • jaja
  • wątróbka
  • otręby pszenne
  • ryby (takie jak: śledzie, makrele, pstrągi)
  • grzyby
  • mleko pełne
  • mięso kurczaka
  • mleczko pszczele
  • pestki słonecznika
  • sery
  • orzechy
  • owoce awokado
  • pomarańcze
  • ziemniaki
  • algi morskie (spirulina, chlorella)
  • brokuły
  • ciemny ryż
  • melony
  • soja
  • masło orzechowe
  • banany

Źródła:
  1. http://bonavita.pl/witamina-b5-wlasciwosci-zapotrzebowanie-niedobor-i-wystepowanie
  2. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/WitaminA-b5-kwas-pantotenowy-wlasciwosci-i-wystepowanie_38870.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz